Drömbilder – och vad de betyder


Flyga
Beroende på om man själv kan styra eller inte betyder det olika saker. Styr du själv betyder det att du är på väg att söka nya utmaningar och att du är i behov av större frihet. Blåser du mest omkring eller har svårt att komma dit du vill saknar du trygghet och behöver starkare förankring till din vardag.

Ormar och frukt
Drömmer du om ormar, gurkor, meloner, eller övermogen frukt?
Då handlar det om sex. Vad det betyder beror på hur man känslomässigt upplever drömmen. Är det skrämmande, äckligt eller tråkigt har man bekymmer med negativa förväntningar på sexlivet medan glada och roliga drömmar tyder på en längtan efter partner och sex.

Eldsvådor
Betyder oro för väntade förluster och förändringar. Eldsvådor är egentligen inte negativt utan handlar om att lägga saker bakom sig och gå vidare. Det är ett sätt för det undermedvetna att förbereda sig på förändringar.

Bli jagad

Att bli jagad – stress. Du har svårt att hinna, eller orka, med de krav som ställs på dig. Jagas du av familjemedlemmar är det skuldkänslor och privatlivet som stressar dig. Okända jägare handlar om en allmän fruktan för ekonomin och framtiden medan arbetskamrater och chefer är jobbrelaterad stress.

Att jaga själv – lösa problem. Att jaga något eller någon betyder att du bör/kommer att hitta drastiska lösningar på dina problem. Ju roligare du upplever jakten desto viktigare är det att du konfronterar sådant som stör dig i din vardag. Jaktglädje är en undermedveten tolkning av rättfärdig ilska, särskilt hos kvinnor.

Sex
Drömmer du att du har sex eller att du ser andra ha sex? Sådana drömmar beror oftast på fysiska signaler från kroppen när blodomlopp och slemhinnor ”testkörs”. Kroppen signalerar att den är redo för sex och det undermedvetna skapar ett skäl till varför kroppen reagerar och då drömmer vi om sex.

Evighetsarbete
Du drömmer att du gör något om och om och om igen. Det kan vara att gräva ett hål eller sortera papper. Betyder att du sitter fast i ett mönster du inte trivs i, att du inte hittar någon utväg på egen hand.

Tappa tänder
Det kommer en positiv förändring, ju mer dramatisk tandtappning desto större förändring. Symboliken är hämtad från vår barndom då tappandet av mjölktänderna skedde samtidigt med att de allra flesta fick nya horisonter. Vi fick vara uppe längre, bytte skola och fick nya kompisar.

Djur
Om du drömmer om djur kan det betyda att något oväntat och oförberett kommer att hända i ditt liv.
Häst eller hjort som visar sig och springer bort: nya känslor, vanligen förälskelse eller åtrå.
Att rida på ett djur: nya utmaningar och positiva nyheter, vanligen på jobbet.

Kaniner och liknande smådjur: utökning av familjen, nya ansvar i hemmet.
Stora kattdjur: en auktoritet uppmärksammar dig, kan vara en chef eller en förälder.
Vargar: dolda faror i din närmaste framtid.
Kråkfåglar: stundande sorgebud eller förluster.
Flygande fåglar: om det inte är rovfåglar eller kråkfåglar – positiva ekonomiska förändringar.
Björnar: orättvisor kommer att väcka ilska, svartsjuka, avundsjuka.
Enhörningar: något du önskar dig kommer att gå i uppfyllelse.
Råttor och insekter: du skäms för något du är eller gjort.
Hundar: står för trygghet och trofasthet. Betydde förr i tiden kontakt med polisen.
Katter: du planerar att göra något i hemlighet, kanske något förbjudet.
Sagodjur: du är psykiskt välmående och har en positiv livssyn.

Döden
Vare sig man drömmer om döden som gestalt eller att någon dör förebådar drömmar om döden att man kommer att byta ståndpunkt eller förändra sina värderingar. Det betyder i princip aldrig att någon kommer att dö utan bara att något personligt och viktigt kommer att ändras.

Sjukdom
Står för maktlöshet. Beroende på om det är man själv eller andra som är sjuka skiftar betydelsen men det handlar alltid om att inte kunna påverka yttre omständigheter. Tillfrisknande betyder att man accepterar förändringar. 

Nakenhet
Är du naken i en folkmassa i din dröm? Det handlar inte om sex utan om brist på personlig integritet och att man känner sig maktlös i sin vardag. Helt enkelt att andra ”ser igenom” ens sociala försvar. Att göra privata saker offentligt betyder samma sak.

Hus
Drömmar om hus symboliserar hur man mår. Hus symboliserar hem och självkänsla. Allt positivt arbete med hus, hela hus, vackra hus eller flyttar till bättre bostäder betyder att du är tillfreds med ditt hemliv och att din självkänsla är god. Trasiga hus, hus med ruttna väggar eller stökiga och otrivsamma hus står för missnöje med hemlivet och bristande självkänslan.

Våld
Att bli skjuten eller slagen i drömmen betyder olika saker beroende på sammanhanget. Är det en strid på lika villkor betyder det att en känd konflikt har blossat upp. Är du försvarslös känner du dig utsatt och att andra har en starkt avvikande bild av dig än vad du själv har. Att slå eller skjuta andra: Du vill ta itu med problem. Du är redo att gå vidare och du kommer att lyckas. Om ditt våld inte får någon effekt alls betyder det att du har rätt mål men använder fel metod.

Shopping
Att drömma om shopping handlar om materiellt välstånd och kan betyda olika saker beroende på sammanhang. Att shoppa och gå vilse handlar om materiell avundsjuka, att shoppa och få mer än man trodde för pengarna betyder att man gör goda affärer och har koll på ekonomin.

Reseförberedelser
Du drömmer att du packar och packar men utan att du någonsin kommer iväg. Det kan också dyka upp något eller någon som förstör för dig. Återigen en stressdröm som betyder att du inte får uppskattning för det arbete du gör. Att andra ignorerar dig eller tar det du gör för givet.Resor
Nästan alltid handlar resor i drömmar om verkliga resor som ligger i den nära framtiden. Att resan går dåligt i drömmen säger dock ingenting om att den kommer att gå dåligt i verkligheten. Bara att du är taggad och oroad inför resan. Ditt undermedvetna förbereder dig på att tackla oväntade problem, en mental reseförberedelse helt enkelt.

Platser och människor
Även känsloläget och bakgrunden i drömmen betyder något och platsen, människorna, och tiden på dygnet beskriver vilka delar av ditt liv drömmen handlar om. Kända platser handlar om situationer du möter ofta i ditt vakna liv. Okända platser handlar om sådant du gör sällan.
Människorna i drömmen talar om i vilket sammanhang drömmen ska ses:
Familjemedlemmar – drömmen handlar om ditt privatliv. Arbetskamrater – drömmen handlar om din relation till dem du träffar varje dag. Okända människor – drömmen handlar om din image och hur ”alla andra” upplever dig.
Tiden på dygnet talar om hur känsligt ämnet i drömmen är:
Dagsljus betyder att drömmen handlar om praktiska saker. Skymning och gryning säger att drömmen handlar om sådant du tycker är känsligt. Natt betyder att drömmen handlar om sådant du ångrar, skäms eller är rädd för.

Källa: Tor Tolander

Annonser

10 thoughts on “Drömbilder – och vad de betyder

 1. Det var en bra genomgång. Jag är en intensiv drömmare. Om jag inte mår bra så drömmerjag mindre. Som om jag behöver skyddas från min egen intuition. MAn kan bara växa när man orkar…liksom.

  Vad säger du om man drömmer att man ska rädda någon nära, men telefonen inte fungerar, man blir inrt trodd eller tagen på allvar..den drömmen har följt mig i olika gestalter alltsedan en svår bilolycka i barndomen. SOm jag gör upp med fortlöpande. När jag nu tänker efter är det länge sedan sist 🙂

 2. Ja, man tar inte emot mer information än vad man för tillfället klarar av.
  Drömmen kan betyda en känsla av att inte räcka till för andra – en känsla av ”otillräcklighet”, att man hela tiden försöker ”få bekräftelse” på att man duger. Höga krav på sig själv.

  Kan det vara så att du har känt så under en period av ditt liv, men att du nu ”frigjort dig” från detta mer och mer – att du utvecklat dig och börjar känna dig mera ”trygg i dig själv”, och att det är därför du mera sällan drömmer sådana drömmar?

  Svaret har du inom dig själv.

 3. Hej där 🙂

  Just nu drömmer jag så intensivt.

  Fick nydligen,med en vän över tel.upp tarokortet Månen.

  ”ser” bättre nu och ”tror” på mitt sätt. ”ber” på mitt sätt.
  Men mycket återstår att förstå och jag måste spara mer på mina kraftetr,än jag gör.

  Varma kramar till dig.

 4. Hej, gulliga Pluppis! 😀

  Jag har inte så stora erfarenheter av Tarotkort, men kollade lite info om månen (bör tas med en nypa salt)
  Dessutom så är du en skärpt tjej, med stark intuition inom dig själv! Så du vet redan vad du bör – och inte bör göra

  Här kommer kortens betydelse:

  Månen är oftast en varning om att allt står inte rätt till. Antigen ser man inte verkligheten så som den är, eller så har du blivit lurad.

  Månen står även för missuppfattningar och missförstånd, liksom vilseledning.

  Månen kan också stå för en tid av bearbetning, med starka drömmar och en tid då man känner sig vilsen.

  Allmän betydelse – Månen representerar falska beskyllningar, dolda fiender, och fara. Kortet kan i mer extrema tolkningar betyda mörker och fasa.

  Kramiz från Rozie

 5. Tack! 😀
  Ja det är jag också säker på, detta med att ta drömmarna mer på allvar! De har ett budskap till oss på ett eller annat vis…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s